
Oranje Spritz
Ingrediënten:
- 3 à 4 ijsblokjes
- 2 delen Oranjebitter
- 3 delen prosecco
- 1 deel bruisend water
- 1 sinaasappelschijf
Serveer in een groot wijnglas

Whisky Ginger
Ingrediënten
50 ml Whisky
100 ml Ginger Ale
IJjsblokjes
Bereidingswijze
Mix de whisky en de ginger ale en schenk uit over ijs.
Soort glas
Longdrink
Strawberry Delight
Ingrediënten
24 Aardbeien
140 ml. Aardbeienlikeur Aardbeienlikeur
300 ml. Ananassap
200 ml. Room
1 beetje Gecrushed ijs
Bereidingswijze
Ontdoe de aardbeien van hun kroontje en doe 20 stuks in de blender (of pureer ze met een staafmixer) met veel geschaaft ijs. Serveer dit in een mooi groot glas en versier het met de achtergehouden aardbeien. Doe er tenslotte nog twee rietjes erbij om het af te maken.
Soort glas
Hoog longdrink / cocktailglas
Stormy George
Ingrediënten
30 cl Guinness (bier)
2 cl Tia Maria
Bereidingswijze
Schenk eerst de Tia Maria in het glas en vervolgens het Guinness bier erbij.
Soort glas
Tumbler
Soleado Dreamsicle
Ingrediënten
1 deel Licor Soleado
2 delen Melk
2 delen Sinaasappelsap
Bereidingswijze
Mix alle ingredienten in een cocktailshaker samen met crushed ice, serveer ijskoud!
Soort glas
Cocktail of longdrinkglas
Soleado By Nights
Ingrediënten
30 ml Licor Soleado
40 ml Captain Morgan Black rum
150 ml cherry-cola
citroensap
Bereidingswijze
Vul een longdrinkglas met ijs. Voeg 30 ml Licor Soleado, 40 ml Captain Morgan Black rum, 150 ml cherry-cola en een paar druppels citroensap toe en roer even. Garneer met een kers of een krul citroenschil.
Soort glas
Longdrink
Garnering
Kers
Simply Bitter
Ingrediënten
150 ml Rode wijn
90 ml Bitter Lemon
Bereidingswijze
Meng de wijn met de bitter lemon en schenk uit. Garneer met een schijfje citroen.
Soort glas
Wijnglas
Garnering
Schijfje citroen
Sherry Spritz
Ingrediënten
30 ml Osborne Sherry Pedro Ximinez
30 ml Aperol
1 of 2 ijsblokjes
100 ml Maria Laflor Cava Brut
Bereidingswijze
Schenk 30 ml Osborne Sherry Pedro Ximinez en 30 ml Aperol in een groot wijnglas en voeg 1 of 2 ijsblokjes toe. Vul aan met 100 ml Maria Laflor Cava Brut, roer voorzichtig en garneer met een schijfje sinaasappel, een takje rozemarijn en/of steranijs.
Soort glas
Groot wijnglas
Garnering
Schijfje sinaasappel, een takje rozemarijn en/of steranijs.
Romeo & Juliette
Ingrediënten
15 cl Zwaar blond (bier)
15 cl Gouden Carolus Tripel
6 cl Tawny Port
Bereidingswijze
Voeg de bieren samen en schenk vervolgens rustig de port erdoor.
Soort glas
Cocktailglas
Red Fingers
Ingrediënten
Gewurztraminer (wijn)
20 ml Frambozensap
IJs
Bereidingswijze
Mix de wijn met de frambozensap en schenk uit over ijs. Garneer met munt.
Soort glas
Tumbler
Garnering
Munt
Portulus
Ingrediënten
33 cl Populus 6921 Quadrupel
6 cl Tawny Port
Bereidingswijze
Schenk allereerst Populus in het glas en voeg de tawny port rustig toe.
Tip: proef het vóór en na de toevoeging van port!
Portonic
Ingrediënten
50 ml Witte Port
100 ml Tonic
Bereidingswijze
Schenk de witte port en tonic bij elkaar in. Indien wenselijk over ijs, voor de extra verfrissende smaak. Maak het geheel af met een muntblaadje of citroenschijfje.
Soort glas
Cocktailglas
Garnering
Schijfje citroen en een muntblaadje
Port in a Storm
Ingrediënten
60 ml Tawny Port
20 ml Cognac
80 ml Rode wijn
IJs
Bereidingswijze
Schenk rustig alle ingrediënten over het ijs en garneer met een sinaasappelschijfje.
Soort glas
Wijnglas
Garnering
Schijfje sinaasappel
Orange IPA
Ingrediënten
IPA bier
2 cl Cointreau
bolletje citroensorbetijs
Soort glas
Cocktailglas
Mimosa
Ingrediënten
1 cl Cointreau
7 cl Champagne
4 cl Verse Jus d'orange
Bereidingswijze
Schenk alle ingrediënten uit in een champagneglas. Garneer met een sinaasappelschijfje.
Soort glas
Champagneglas
Garnering
Sinaasappelschijfje
Maria @ Home
Ingrediënten
halve liter Jonge Jenever
75 koffiebonen
zakje vanille suiker
250 gr bruine kandijsuiker
Bereidingswijze
Voeg alle ingrediënten toe aan de fles.
Laat deze fles 3 maanden staan en schudt regelmatig... en dan genieten!
Soort glas
Fles
Limoncello Spritz
Ingrediënten
50 ml Bottega Grappa Limoncino
100 ml Bellussi Prosecco
ijs
Bereidingswijze
Mix 50 ml Bottega Grappa Limoncino met 100 ml Bellussi Prosecco. Vul een wijnglas met ijs, schenk er de mix in en garneer met een partje citroen en takje munt.
Soort glas
wijnglas
Garnering
partje citroen en takje munt
Krugel
Ingrediënten
15 cl Zwaar blond (bier)
15 cl Kriek (bier)
Bereidingswijze
Schenk de ingrediënten over elkaar heen, cheers!
Soort glas
Tulpglas
Garnering
Kers
Kopstoot 2.0
Ingrediënten
Korenwijn
Quadrupel (bier)
Bereidingswijze
Deze twee stoere dranken drink je naast elkaar. Cheers!
Soort glas
Bierglas en borrelglaasje
Ipari
Ingrediënten
16 cl IPA (bier)
3 cl Gin
3 cl Campari
3 cl Vermouth
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten en roer rustig door. Garneer met een sinaasappelschijfje.
Soort glas
Tumbler
Garnering
Sinaasappelschil
Kir Royal
Ingrediënten
15 ml Crème de Cassis
glas Champagne of Prosecco
Bereidingswijze
Schenk de champagne/ prosecco over de crème de cassis.
Soort glas
Flûte
Grog
Ingrediënten
10 ml Rum
1 theelepel Citroensap
1 el Honing
Heet water
Bereidingswijze
Meng de rum met het citroensap. Voeg het hete water toe en roer als laatste de honing erdoor.
Soort glas
Theeglas
Glúhwein
Ingrediënten
1 sinaasappel
1 vanillestokje
1 fles soepele rode wijn bv. Casa Amada Merlot
100 g fijne kristalsuiker
1 el honing
2 kaneelstokjes
2 steranijs
2 kruidnagels
Bereidingswijze
Snijd de sinaasappel in schijfjes. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Voeg alle ingrediënten toe aan een steelpan en verwarm alles zónder te laten koken.
Glúhkriek
Ingrediënten
1 liter Lindemans Kriek
2 kaneelstokjes
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
Bereidingswijze
Verwarm 1 liter Lindemans Kriek met 2 kaneelstokjes, 2 laurierblaadjes, en 2 kruidnagels tot 65 °C en laat de specerijen bij deze temperatuur 20 minuten in het bier trekken. Serveer warm in tulpglazen of stoere theeglazen.
Soort glas
tulpglas of theeglas
Gealic Coffee
Ingrediënten
20 ml Whisky
20 ml Drambuie
Scheutje Espresso
Slagroom
Bereidingswijze
Schenk rustig de whisky en Drambuie bij elkaar in. Vervolgens rustig het scheutje espresso toevoegen en de slagroom al laatste bovenop toevoegen.
Soort glas
Irish coffee glas
Aperol Spritz
Een kleurrijk begin van elk feest is een Aperol Spritz. Hiervoor doe je een paar ijsblokjes in een glas. Schenk er dan drie eenheden (ongeveer 60 ml) prosecco bij, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 ml) Aperol en één eenheid (ongeveer 20 ml) bruisend water. Garneer met een schijfje sinaasappel.
Hugo
Vanuit de Italiaanse Alpen veroverde de sprankelende Hugo langzamerhand de rest van de wereld. De cocktail is een verfrissende mix van prosecco, vlierbloesemsiroop, citroensap, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes. Ideaal als aperitivo tijdens de feestdagen!
Doe een handvol ijsblokjes in een glas, schenk er 30 ml vlierbloesemsiroop op en vervolgens 120 ml prosecco en 30 ml bruiswater. Roer het drankje even goed door en garneer het met een takje munt en/of een schijfje citroen of limoen.
Bellini
Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, waar ook de beroemde carpaccio ontstond, moest direct aan een schilderij van Bellini denken toen hij voor het eerst een cocktail van prosecco en perziken brouwde.
Je maakt het door 100 ml prosecco te mengen met 50 ml perziksap (het lekkerst is het natuurlijk met vers perziksap, maar uit een fles of pak kan bij gebrek aan verse perziken ook).
Mimosa
Liever een drankje met sinaasappelsap dan perzik- of aardbeiensap? Maak dan een mimosa door een gelijke hoeveelheden prosecco en sinaasappelsap te mengen tot een kleurrijk geheel. Er kan eventueel een scheutje sinaasappellikeur door. Garneer met een schijfje sinaasappel.
Rosini
Eigenlijk is een Rossini hetzelfde als een Bellini, maar dan gemaakt met fragole, aardbeien, in plaats van met perzik, zodat het drankje een mooie rode kleur krijgt. Zeef de aardbeienpuree wel goed voor gebruik, zodat er niet te veel pitjes in je drankje terecht komen. Garneer met een takje munt of met een (halve) aardbei.
Negroni
Voor het maken van Negroni’s heb je drie gelijke delen gin, rode vermout (zoals Martini) en Bitter Campari nodig. Voor de perfecte Negroni neem je een laag, breed glas. Vul dit met ijs tot aan de rand en laat dit erin zitten om het glas te koelen. Haal het ijs vervolgens uit het glas en giet het ijswater eruit. Vul het glas opnieuw met een stuk of vijf ijsblokjes en vul het met het deel gin, gevolgd door de vermout en de Bitter Campari.
Roer het drankje even door en garneer het glas met een half partje sinaasappel.
Espresso Martini
Wil je liever ná het diner een cocktail serveren? Denk dan eens aan een cocktail met koffie, zoals de Espresso Martini. Hiervoor meng je gelijke delen (afgekoelde) espresso, wodka en Tia Maria (gebruik per persoon ongeveer 30 ml van elk). Shake dit mengsel met wat ijsblokjes zodat je een mooi schuimlaagje krijgt. Garneer met een paar koffieboontjes.
Sgroppino
Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Een perfecte sgroppino is niet te dik, noch te vloeibaar.
Voor 6 glazen heb je 500 gram citroensorbetijs nodig, plus 170 ml limoncello, een fles prosecco en 30 ml wodka. Zorg dat de champagneglazen goed gekoeld zijn, de prosecco goed gekoeld uit de koelkast komt en de limoncello uit de vriezer. Giet het ijs, de limoncello, de prosecco en de wodka in de keukenmachine en mix het tot een luchtig geheel. Giet de sgroppino vervolgens in de goed koude glazen. Garneer eventueel met citroenschil en/of een takje munt.