Welke wijn bij vis?

Welke wijn bij welke vis?

De juiste combinatie, maar dan soms net even anders ...

Hoewel er veel klassieke wijn- en viscombinaties zijn,
wilden we het eens tot op de zee-bodem uitzoeken. 

Zoals bij andere wijn-spijs combinaties, zijn de wijncombinaties voor vis afhankelijk van de textuur, smaak en geur van de vis. Maar wij vinden het ook altijd leuk om nieuwe combinaties uit te proberen, ook dat is ons vak ... gelukkig -;) Onderstaand op alfabetische volgorde ons lijstje.

1 - Ansjovis en een droge frisse witte wijn

Deze vis is vaak zoutig of soms heel zout, daarom mag de wijn heerlijk fris en droog zijn, een Sauvignon Blanc, Albariño of droge Riesling gaan goed samen.   

2 - Forel gebakken past goed bij Pinot Blanc
Forel is vaak licht zoutig en visachtig, en hij niet te dik. Hij gaat goed samen met een Pinot Blanc uit de Elzas. Ook een Riesling of Chablis past goed bij forel. 

3 - Forel gerookt is lekker met een Pinot Gris erbij
Bij gerookte forel drink je dan weer eerder een stevige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Gris of een Verdejo.

4 - Garnalen (Hollandse) met van alles
Het ligt er een beetje aan hoe je ze gaat eten, als garnering of als een heerlijke garnalen cocktail. Kies voor een frisse droge wijn zoals een Sauvignon Blanc of Riesling of Muscadet. Bij een garnalen cocktail met een lichte zoetige kruidige koude saus mag dat best een licht droge wijn zijn zoals een Chenin Blanc of Verdejo. Soms kan zelfs een niet te uitgesproken Chardonnay hierbij heel goed passen. 

5 - Gamba's vragen om fris droog en kruidige wijnen
Vaak worden gamba's gekruid en gegrild of gewokt, door de kruidige smaak moet je zorgen dat de wijn wel overeind blijft natuurlijk. Neem daarom een mooie droge witte wijn, zoals een kruidige Sauvignon Blanc, een Albariño, Verdejo of Riesling, en een mooie kruidige rosé wijn.

6 - Haring gerookt of makreel met een volle witte
Gerookte vis heeft altijd iets vettigs, en daar moet je een niet te schrale wijn bij serveren. Hij mag best wat voller zijn vinden we dan een droge Sauvignon Blanc, neem eens een Verdejo, Pinot Gris of Riesling. Soms kan zelfs een niet eikenhout gelagerde Chardonnay ook best lekker zijn. 

7 - Haring in het zuur en Nebbiolo
En terwijl we het over sterke, zure vissen hebben, laten we het hebben over haring, en niet iedereen houdt daarvan, maar voor degenen onder ons die er dol op zijn, Nebbiolo is een hele bijzondere combinatie met deze wijn, qua smaak zitten ze in dezelfde klasse.

8 - Haring en een heerlijke Corenwijn
Niets met wijn te maken, maar toch het even vermelden meer dan waard vonden we. Een Hollandse Nieuwe, rauwe gepelde haring is fantastisch in combinatie met een glaasje ijskoude Corenwijn (Korenwijn), bijvoorbeeld van het merk Van Zuidam, Hooghoudt of Bols om er maar een paar te noemen. 

9 - Heek en een droge Riesling
Deze zachte, vezelige vis is geweldig wanneer hij goed gebakken is. Hij vraagt ​​om een ​​witte wijn met body die niet overweldigend romig of zoet is. Een mooie volle droge Riesling is hierbij een prachtige combinatie. 

10 - Heilbot gaat goed samen met Viognier of een Chardonnay
Heilbot is net als kip, maar dan uit de zee, - wie houdt er niet van? Heilbot is qua textuur niet superintensief, maar het is een beetje romig, daarom moet je het combineren met een mooie tropische Chardonnay, eventueel met wat eikenhout opvoeding. Een andere fijne wijn hierbij is een Viognier, zacht en vol van smaak. 

11 - Kabeljauw of Cod met droog fris wit
Deze veel gebruikte witte vis, soms gewoon lekker als die simpel is klaargemaakt met peper en zout, wat citroensap erover en witte wijn. Even 20 minuten in de oven en smullen maar. Maar je kunt kabeljauw natuurlijk op heel veel verschillende manier klaarmaken, dus hou daar rekening mee bij de keuze van je wijn. Bij gewoon naturel neem dan een Sauvignon Blanc, een zachte Soave, werk je met wat meer kruiden dan mag het ook een Riesling zijn of een Verdejo.

12 - Krab mag met een complexe wijn samen gaan
Deze vis heeft iets romigs, zelfs zoetigs in zich, vol van smaak ... en dat mag met de wijn ook gebeuren. Een mooie witte Bourgogne, een halfdroge Riesling of zelfs Pinot Gris kan heel goed. Hou je van wat meer gewaagd probeer dan eens een Viognier, Catarratto of Grillo.

13 - Kreeft gaat heel goed met Chablis
Kreeft is een zeer delicaat en bijna decadent visgerecht. Ondanks dat het een dikkere textuur heeft, is het over het algemeen delicaat van smaak. Combineer het met een mooie Chablis voor een onvergetelijke maaltijd, en neem een goede Chablis, kreeft is ook niet goedkoop, het moet wel een decadente match zijn natuurlijk. Ook een goede Chardonnay of Champagne is een aanrader bij deze vis. 

14 - Langoustine en de verwarring
De langoustines (of Noorse kreeft) worden in het Italiaans ‘scampi’ genoemd, waarbij het woord het meervoud is van het woord scampo. Een scampo is in het Nederlands een langoustine. Maar dat zijn dus niet ‘onze’ scampi’s. Bij ons zijn (Reuze) Diepzeegarnalen dat wel: met de kop er nog aan worden ze vaak gamba genoemd, zonder kop scampi. Maar dit even terzijde, het lekkerste is met een mooie droge kruidige Albariño of een Sauvignon Blanc. Wil je iets meer smaak en wat milder neem dan de Catarratto of Grillo.

15 - Mosselen gekookt of gebakken
Zoals met veel vissoorten kun je met mosselen ook van alles doen, heerlijk koken in witte wijn, of bier, maar ook eerst gekookt en dan gebakken met Provençaalse kruiden, room en tomatenpuree. Gekookte mosselen gaan goed bij een mooie witte wijn zoals de Muscadet of een Grüner Veltliner, een Soave of een Verdicchio.

16 - Oesters gaan heel goed samen met Champagne
Je moet deze combinatie echt eens proberen, het beste van twee werelden volgens ons. De bubbels in de Champagne snijden perfect door het zoutgehalte van de oesters. Dit is een match gemaakt in de zeevruchtenhemel! Neem wel altijd een Brut Champagne hiervoor, het ziltige van de oester gaat perfect samen met het mooie kalkachtige droge van een Brut. 

17 - Paling gaat heel goed samen met een rijke witte wijn
In Nederland eten we meestal gerookte paling, en daarbij past een mooie rijke wijn, een Chardonnay, Pinot Blanc of Pinot Gris, dus niet té droog van smaak. En als je het aandurft een licht gekoelde Pinot Noir, een keer wat meer gewaagd maar wel erg lekker. 

18 - Roodbaars gebakken of gerookt
Het vlees van de roodbaars is smakelijk en matig vet, meestal zijn het filets die je koopt. Echt rood zijn ze vaak niet, ondanks de naam. Deze vis is erg lekker met een Colombard wijn, uit de Gascogne bijvoorbeeld, of een Viognier. 

19 - Sardientjes soms zo klein maar wel heerlijk met wijn
Je hebt ze vers of uit blik, maar beide zijn heerlijk en erg lekker met een frisse witte Sauvignon Blanc, Albariño, Riesling of een droge rosé.

20 - Schol in filet of hele vorm
Meestal gebruiken we de filet, deze paneren en dan frituren is het meest voorkomende. Een hele schol wordt gegrild of gebakken. Deze vrij neutrale vis gaat goed samen met een Pinot Blanc. 

21 - Sint-jakobsschelpen gaan heel goed samen met Sauvignon Blanc
Coquilles noemen wij ze meestal, gaat goed samen met Sauvignon Blanc. Deze bevat dezelfde grasachtige, duidelijke tonen die sint-jakobsschelpen hebben. Bovendien contrasteert de zuurgraad van de wijn mooi met de zachtheid. Bak ze in een fijne boter en serveer ze met heel dun gesneden gele paprika met bieslook, gemengd met een goede olijfolie en wat peper en zout, alweer een lievelingsgerecht van ons. 

22 - Sushi in diverse smaken
Meestal eet je verschillende soorten Sushi, met verschillende vis klaargemaakt. Daarbij past een frisse witte wijn, zoals Elzas wijnen, Sauvignon Blanc, een Muscadet, de Grillo, Albariño of Verdejo. Het ligt er een beetje aan wat je zelf lekker vindt vooral. 

23 - Tarbot de tournedos van de zee
Een grote ronde platte vis die o.a. langs onze kust gevangen wordt. Mooi stevig van structuur en die je op veel manier klaar kunt maken. Lekker met een mooie gerijpte Bourgogne of Chardonnay met niet teveel hout lagering. 

24 - Tilapia past goed bij Muscadet
Muscadet is perfect voor zeevruchten - vooral tilapia, vooral omdat het zo visachtig is van smaak. De citrus- en mineralenkwaliteiten temmen de sterke smaken van tilapia. Bovendien maken ze het geheel wat frisser van smaak. 

25 - Tong een echte delicatesse
Gevangen in de noordelijke wateren, waaronder voor onze kusten, is deze vis anders van smaak dan sommige anderen. Hij heeft meer de smaak van garnalen en kan ook weer op veel verschillende manier klaar gemaakt worden. Hierbij past een mooie witte Bourgogne, een frisse Chardonnay of zelfs een Pinot Gris.

26 - Tonijn uit blik past goed bij een Barbera
We weten al wat je denkt - waarom staat zelfs tonijn in blik op deze lijst? Snappen we, maar gezien de uitstekende kwaliteit van veel tonijn uit blik toch de moeite waard. Heerlijk door een salade, of wat dacht je van een van onze favoriete gerechten, met kalfsvlees om het klassieke Italiaanse gerecht Vitello Tonnato te maken. Een Italiaanse of Israëlische rode wijn van de Barbera druif is dan de beste keuze vinden we. 

27 - Tonijnsteak gaat geweldig met rosé
Tonijnsteak en rosé is nog zo'n prachtig, traditioneel paar. Het licht fruitige en stuivende in een rosé komt overeen met de sappigheid van de tonijnsteak, wat zorgt voor verrukkingen. En kijk eens hoe goed die kleuren samengaan! Neem wel een niet te lichte rosé, maar een met veel smaak. Als je de tonijn bakt in olijfolie doe er dan een klein scheutje soja-olie bij (ketjap benting), en voeg er als laatste geroosterde sesamzaadjes aan toe, deze bak je in een pan zonder boter even licht geroosterd. 

28 - Yellowtail met een fruitige Chenin Blanc
Yellowtail, ook wel Hamachi of geelvin makreel genoemd is een gewone vis die vaak als sashimi wordt gebruikt. Deze gaat goed met zoete sauzen en heeft een wijn nodig die ook aan de zoetere kant is zonder te dik te zijn. Chenin Blanc biedt de perfecte begeleiding. 

29 - Zalm rauw of als sushi of tartaar
Hier heb je iets meer het ziltige karakter, de echte vissmaak. Daarbij gaat een mooie droge wijn het beste, denk aan een Sauvignon Blanc of een Viognier. En ook heerlijk hierbij is een frisse mousserende wijn zoals een Cava of Champagne.

30 - Zalm gerookt warm of koud
Daar past dan weer een Pinot Gris bij, of een een Sauvignon Blanc, en zelfs een licht gekoelde Pinot Noir met niet veel tannines. 

31- Zalm gaat heel goed samen met Pinot Noir
Dit is een niet zo vaak gecombineerde maar toch best klassieke vis/wijn combinatie. Zalm is een vette vis, dus gaat dat heel goed samen met rode wijn zoals de Pinot Noir. Dit is een wijn met niet overdreven tannine's. Deze wijn mag, of moet je zelfs iets gekoeld drinken, dan is zijn fijne frisheid een perfecte combinatie met zalm. Hou je meer van wit kies dan voor een niet eikenhout gelagerde Chardonnay of Chenin Blanc.

32 - Zeebaars gaat heel goed samen met Pinot Gris
Zeebaars is niet erg visachtig - het is meer een steak-achtige vis. Dat gezegd hebbende, hij is vrij mild van smaak. We raden daarom een licht droge helderwitte wijn zoals Pinot Gris aan om de smaken van de vis goed tot zijn recht te laten komen. Maar ook een Grüner Veltliner, een Soave of een Verdicchio gaan erg goed bij deze heerlijke vis. 

33 - Zeeduivel met een Soave
Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Soave heeft mooie plantaardige smaaktonen die de vlezigheid van zeeduivel aanvullen, en met een body die precies goed is voor deze unieke vis. 

34 - Zeewolf met een volle witte wijn
Een vis die zelf graag krabben en andere schaal en schelpdieren eet, wat steviger van structuur dan kabeljauw. Heerlijk en gemakkelijk uit de oven gewoon met wat citroensap, witte wijn, peper en zout. Hier past een mooie frisse Chardonnay erg goed bij, een niet te zware dan dus. 

35 - Zwaardvis nog zo'n heerlijke vis
Een beetje de structuur zoals bij tonijn, wel wat steviger en iets droger van smaak, maar goed klaargemaakt een heerlijke vis. Deze gaat goed samen met een frisse Italiaanse wijn zoals de Grillo of Catarratto, of met een wat drogere Chardonnay of Viognier. 


Zo dat was ons lijstje voor nu, en natuurlijk zijn er nog veel meer vissoorten, ... maar dan zou ons lijstje zo lang worden als de zee diep is. 

Maar heb je nog vragen over welke wijn je moet kiezen, waar dat ook bij mogen zijn, wij beantwoorden graag je vraag, en weten we het zelf niet precies dan raadplegen we een van onze collega's bij Mitra of in de horeca.

En kijk voor prachtige visrecepten en alles over vis eens op www.visrecepten.nl 

Het zonder toestemming overnemen van content is niet toegestaan, uitgezonderd voor consumenten. 

© All rights reserved by Mitra Oirschot.

Share by: