WELKE WIJN BIJ WELK GERECHT

Rode wijn bij vlees een witte bij vis is nog steeds de vuistregel, maar tegelijk een regel met oneindig veel uitzonderingen. Welke wijn het beste past bij welk gerecht hangt namelijk vooral af van de manier waarop dat gerecht is klaargemaakt. De bereidingswijze is immers minstens even belangrijk als de basissmaak van het hoofdingrediënt, zo niet nog belangrijker. Kruiden, specerijen, sauzen en garnituren bepalen in hoge mate of een wijn het goed doet of niet. Het is dus erg gevaarlijk om te generaliseren. Want over wat voor vlees, wat voor vis, wat voor rood, wat voor wit hebben we het? 
Combineer eenvoudige gerechten met een eenvoudige wijn en koop voor complexe gerechten een complexe wijn. Sappige, soepele rode wijnen passen bij meer gerechten dan tanninerijke.  
Eet een vet en/of koolhydratenrijk gerecht bij tanninerijke wijnen, zoals bijvoorbeeld sangiovese die uit vele delen van Italië, gemaakt van de wat stroeve sangiovese druif, of een wijn met veel stevige cabernet sauvignon. Vet en meelspijs (of bonen) doen wonderen met tannine – ze maken hem soepel en smaakrijker. Pasta's met lekkere sauzen, stoofpotten, rijke maaltijdsoepen of hartige taarten zijn prima 'vangnetten' voor dit type wijnen, die door het eten veel toegankelijker van smaak worden. 
Kies een smaakrijke wijn bij pittig eten. Toevoegingen als spekjes, kruiden (rozemarijn, oregano, knoflook en dergelijke) en bakken in boter of olijfolie maken het vlees of de vis krachtiger van smaak. Een lichte wijn valt dan al gauw weg. Stevig gekruid en gebakken vlees of een pittige vegetarische maaltijd vragen dus om een wijn die tenminste evenveel smaak heeft als het gerecht. Hetzelfde vlees, dezelfde vis in een lichte gekruide, gepocheerde of roergebakken versie houdt meer van een licht rode of witte wijn. 

Wees voorzichtig met specerijen als kerrie en cayenne, sambal en paprika. Zij kunnen de smaak van wijn ´van tafel vegen´ door hun overheersende smaak. Wie er graag mee werkt, houd het dan het beste fruitige rode wijnen of lichtzoete, smaakrijke/aromatische witte wijnen zoals een Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas of een lichtzoete Riesling van de Moezel. Wees ook voorzichtig met het populaire verse kruid koriander: het overheerst al gauw het gerecht. 
Manzanilla met verse fruits de mer (van gamba's tot oesters) bijvoorbeeld, of een volle, rijke vintagechampagne met gepocheerde vis in roomsaus of met gevogelte. Mousserende wijn is trouwens ook een interessante optie in moeilijke gevallen met nadrukkelijk gekruid eten. Het koolzuur kan heel wat aan.




Aardbeien 
Zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc en zachte Merlot uit Zuid-Amerika.
Met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese. 
Aïoli 
Strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence 
Amandelen 
Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge Madeira. 
Anchovis 
Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé, 
Antipasti
Rosé, eenvoudige Sangiovese, witte Verdicchio. 
Aperitief 
Droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt, Cava.
Zoet: White Port, Muscat, Moscato d’Asti, Hanepoot. 
Appeltaart 
Auslese, Beerenauslese, Spatlese. 
Artisjokken 
Strakke Sauvignon Blanc, jonge witte Rioja 
Asperges 
Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay, Riesling. 
Aubergine, gevulde
Côtes du Roussillon. 
Avocado 
Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay 
Barbecue
Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, of rosé. 
Biefstuk
Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec, Chileense Carmenere, Syrah, Shiraz 
Boeuf bourguignon
Stevige rode Bourgogne of Argentijnse Malbec. 
Bonenschotel 
Stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc 
Bouillabaisse 
Stevige rosé of kruidige witte uit de Provence of Spaanse rosado 
Bresaola
Valpolicella of jonge Chianti 
Ceasar Salad
Nieuw Zeelandse Chardonnay 
Carpaccio 
Fruitige rode Merlot uit de Nieuwe Wereld of jonge Toscaanse Sangiovese. 
Cassoulet 
Stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Cahors 
Charcuterie 
Jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon. 
Chili con carne
Stevige rode als Zinfandel of Shiraz. 
Chinees 
Aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir. 
Chocolade 
Zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry 
Droog: (enkel bij pure chocolade): Zinfandel, Primitivo 
Chorizo 
Kruidig en fruitig rode als Shiraz of Pinotage. 
Coq au Vin 
Goede Pinot Noir als bijvoorbeeld Conosur Chili. 
Couscous 
Droge rosé, kruidige Shiraz, Marokkaanse rode. 
Crème brulée
Rijke zoete wijn als Sauternes, Auslese, versterkte Muscat, Samos. 
Crèpes 
Zoete mousserende wijn als Moscato d’Asti. 
Crudités
Fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d`Alsace. 
Currie
Wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer.
Rood: Shiraz, Rioja. 
Dim sum
Fris droog wit als Chileense Sauvignon of Mosel Kabinett. 
Duif
Volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti) 
Eend 
Algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Autralische Pinot Noir, Shiraz.
Met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese.
Eieren 
Roerei met zalm: Champagne, Cava of vergelijkbare mousserende wijn. 
Fazant 
Mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion. 
Foie gras 
Edelzoete wijnen als Duitse Auslese Spatlese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port. 
Forel
Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis. 
Fruits de mer 
Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Vinho Verde 
Fruitsalade
Versterkte Muscat (Samos), Moscato d`Asti, zoete Duitse wijnen. 
Gans 
Wit: Riesling Spatlese uit Pfalz of Rheingau.
Rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol. 
Gazpacho
Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon. 
Gehakt
Rhône, Minervois, Chianti. 
Goulash
Stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van Tempranillo, Zinfandel. 
  
Wijn & Spijs combinaties - wijnen bij gerechten – H t/m R 
Haas 
Stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Australische Shiraz, Argentijnse Malbec. 
Ham
Iberico: Fino sherry.
Prosciutto: licht fruitig rood als Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio. 
Haring 
Frisse witte als Muscadet of Manzanilla sherry. 
Hummus 
Frisdroge Chenin Blanc, Pinot Blanc, Riesling. 
Kalfslever 
Vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja. 
Kalfsvlees
Wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace. 
Rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux, Shiraz, Carmenere. 
Kalfszwezerik
Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Riesling, Champagne. 
Kalkoen 
Grote keuze aan zowel rood als wit, op z`n Amerikaans met Zinfandel 
Kip 
alleskunner in wit en rood! 
Konijn 
Elegant rood zoals bijv. Crus uit de Beaujolais of fruitige Franse Merlot. 
Krab
Complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Champagne. 
Kreeft 
Witte Bourgogne, Chardonnay, Viognier. 
Kwartel 
Middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane Chianti. 
Lam
Goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja. 
Langoestine
Niet te volle Chardonnay, Fino sherry. 
Lasagne 
Montepulciano d’Abruzze, Sangiovese, Zuid-Italiaanse Primitivo. 
Makreel
Frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde 
Mexicaans
Stevige rode als Zinfandel, Carmenere, Malbec. 
Mixed grill
Jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais. 
Mosselen 
Lichte droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac, Soave, Verdicchio. 
Moussaka 
Ferme rode als Rioja, Toscane, Languedoc, Bordeaux. 
Noedels, Japanse 
Fino sherry of halfdroge Riesling. 
Noten
Versterkte zoete wijn als Madeira, Tawny port. 
Olijven
Aperitief: Fino of Manzanilla sherry.
Verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence. 
Oesters 
Champagne, Chablis, Muscadet, witte Bordeaux. 
Ossenstaart 
Krachtige rode wijnen als Châteauneuf-du-Pape, Shiraz, Zinfandel, Malbec. 
Osso buco 
Tannine-arme rode op basis van Pinot Noir. 
Paddestoelen 
Rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend . 
Paella 
Stevige Spaanse of Zuid-Franse of Zuid-Amerikaanse rosé. 
Paling, gerookte
Fino sherry of vettige Chardonnay. 
Paprika, gevulde
Pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja. 
Parelhoen 
Wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne.
Rood: elegante Pinot Noir, Côte de Beaune. 
Pasta 
Roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon 
Vleessaus: Chianti, Montepulciano d`Abruzzo. 
Paté 
Fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn. 
Patrijs
Rijpe rode Bourgogne, Corbieres. 
Pizza 
Fruitige rode als Sangiovese of Merlot. 
Quiche 
Droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay, Sauvignon Blanc Nieuw-Zeeland. 
Ratatouille 
Rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon), Zinfandel. 
Ree 
Stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre, Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld. 
Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees
Frisse witte als Sauvignon, Chenin Blanc, Viognier of rosé. 
  
Wijn & Spijs combinaties - wijnen bij gerechten – S t/m Z 
Salades 
Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé. 
Sardines 
Frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet. 
Sint Jacobsschelpen 
Witte Bourgogne, Champagne. 
Slakken 
Frisse witte zoals Aligote of Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon. 
Soufflé
Kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir 
Vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Chardonnay 
Zoet: Auslese, Late Harvest, Hanepoot. 
Stoofschotels 
Rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Cote de Nuits.
Lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc.
Wild: Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne. 
Struisvogel
Stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië. 
Sushi 
Droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne. Of Saké - rijstwijn uit Japan. 
Tapas 
Droge sherry van het type Fino / Manzanilla, of frisse rosé. 
Tarbot 
Gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay. 
Tempura 
Frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling. 
Thais 
Strakke Sauvignon Blanc of Chenin Blanc. 
Tong (orgaan)
Stevige rosé of fruitige rode zoals Crus du Beaujolais. 
Tong (vis)
Witte Bourgogne, Chardonnay of witte Graves. 
Tonijn 
Fruitige rode als Merlot of Pinot Noir. 
Uientaart
Alsace Pinot Blanc, Sauvignon Blanc Nieuw Zeeland. 
Varkensgebraad
Wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling.
Rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro. 
Wild 
Pinot Noir, Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood. 
Wild zwijn 
Wit: rijpe halfdroge Rheingau.
Rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet of Sangiovese, Pomerol. 
Zalm
Wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace.
Rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld.
Gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Champagne. 
Zuurkool 
Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas. 
Zwaardvis
Stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône. 
Vis, ham, curry
Gewürztraminer
Gerookte vis
Riesling
Lamsvlees en eend
Pinot noir
Mozzarella kaas
Kruidige rode wijnen, krachtige robuuste wijnen

Port Salut
Lichte rode wijnen, of rosé wijnen





Een culinaire belevenis

Lekker eten is nog maar het begin in ons restaurant. Naast gerechten die zijn gemaakt door de beste koks in de stad, biedt ons restaurant ook een vrolijke en spannende sfeer.
EEN TAFEL RESERVEREN

Een tafel reserveren

Neem contact met ons op