Champagne of Prosecco, wat is het verschil?
Behalve de prijs zijn er echt verschillen ...
Het verschil tussen Champagne en Prosecco
Allereerst de druiven
Champagne wordt gemaakt met een select aantal druiven, met name Pinot Noir en Pinot Meunier (beide zwart getinte druiven) en Chardonnay. De druiven worden geplant in ongeveer een 30/30/30 verdeling, en dat is eigenlijk hoe het merendeel van de Champagne zelf wordt gemengd: twee derde zwarte druiven, een derde Chardonnay. Een "blanc de blancs" of "blanc de noirs" wordt gemaakt van alleen Chardonnay of van een blauwe druif.
Prosecco wordt gemaakt van één druif, en je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, tenzij je in het vak zit. En het is niet zo dat één druif domineert. Net als Champagne, kan Prosecco gemaakt worden met een verscheidenheid aan druiven, waaronder Perera, Bianchetta, Verdiso, Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Noir. Maar de belangrijkste Prosecco-druif is Glera, een zeer aromatische variëteit die dateert uit de Romeinse tijd.
Het wijnmaken
Champagne wordt gemaakt, met name door vatvergisting en vervolgens een tweede gisting in de fles, eventueel door de toevoeging van suiker, liqueur de dosage genoemd (dossering), en gekenmerkt door langdurig contact met de droesem en gistcellen.
Prosecco wordt bijna uitsluitend gemaakt volgens de "charmat" -methode, waarbij de tweede gisting in principe wordt gedaan in een gigantische stalen tank. Dat betekent niet dat er geen contact is met de wijnmoer; het is aan de wijnmaker om gist terug in de Prosecco te brengen, wat natuurlijk de smaak zou beïnvloeden. Het goede nieuws over de charmat-methode? Nou ja, voor één behouden de stalen tanks een deel van de verse, perzikkleurige aroma's van de Glera-druif, en ze zorgen ook voor een efficiënter wijnbereidingsproces, wat een lagere kost per fles betekent.
Blends en branding
Het grootste deel van de Champagne die we drinken is niet het product van één wijngaard of zelfs maar een paar wijngaarden; Champagne is het resultaat van een zorgvuldige selectie en vermenging van elk van de duizenden (ongeveer 19.000) wijngaarden in de regio. Champagne "huizen" doen het selecteren, kopen en mengen - en dat is een cruciaal element bij het bepalen van de uiteindelijke smaak en het karakter van elk merk Champagne.
Bubbles
Champagne bruist door en door, Dom Perignon zogenaamd zei dat hij sterren dronk. En dat was waarschijnlijk na slechts een slokje, omdat we waarschijnlijk hetzelfde zouden hebben gezegd na een volle fles. Maar als Champagne altijd als 'bubbels' kan worden aangeduid, kan Prosecco dat eigenlijk niet. Ja, de meerderheid van Prosecco - en eigenlijk alles wat je in je wijnwinkelschappen ziet - is bubbels, "spumante" of "frizzante". Maar tot de 19e eeuw was alle Prosecco "tranquillo" of bubbelvrij.
Zoetheid
Champagne heeft verschillende zoetheidsniveaus, van het meest droge Brut, Extra Sec, Sec, Demi-Sec naar het meest zoete Doux.
Smaak
Ah, de belangrijkste vraag. Hoe smaakt Champagne in vergelijking met Prosecco? Of vice versa? Nou, dit is een soort onmogelijke vraag. Er zijn variaties in smaak binnen beide categorieën, dus het is moeilijk om ze als geheel te vergelijken. Een paar dingen waarop we kunnen rekenen: Champagne zal meer van gist afgeleid karakter hebben, smaken zoals toast en noten en zelfs hooi. Omdat Prosecco doorgaans beperkt is in blootstelling aan de droesem en gegist is in staal, is er meer nadruk op fruit en aromaten.
Over Cava en andere mousserende wijnen later meer.
Mitra drankenspeciaalzaak Hans en Hans Oirschot





