door Hans Markus
•
19 februari 2019
Wat maakt een goede single cask whisky? Dat is eigenlijk alleen maar te bepalen door allerlei factoren. Elke whisky heeft zijn eigen unieke verhaal. In dit geval hebben we het niet over de wonderbaarlijk diepe en rijke geschiedenis die elke regio of distilleerderij te bieden heeft, maar over de zeer specifieke aspecten die elk individueel vat (cask) speciaal maken. Niet elke whisky is zeldzaam of oud, maar elke whisky is uniek, geen twee vaten of vaten produceren dezelfde spirit. Een nieuw gedistilleerde vloeistof kan worden verdeeld en in twee vaten, van exact dezelfde houtsoort en leeftijd, op hetzelfde moment, en met een lagering van een minimumperiode van 3 jaar. Als deze vloeistof blijft uitrusten en rijpen, neemt het potentiële verschil tussen hen in de loop van de tijd toe, waardoor oneindige mogelijkheden ontstaan. Met deze oneindig complexe omgeving zoeken we het werkelijk opmerkelijke op: een vat (cask) whisky. Single Malt of Single Cask? Iets dat vaak verkeerd begrepen wordt, is het verschil tussen een single malt en een single cask whiskey. Even uitleggen dus. Single malt Een enkele malt whisky wordt gedefinieerd als een whisky die is gemaakt door een bepaalde distilleerderij en zijn distilleertoestellen en, tenzij anders vermeld, waarschijnlijk uit een aantal verschillende vaten bestaat om een bepaald smaak- en kleurprofiel te verkrijgen. De leeftijdsopgave van dit soort gemengde whisky is een weerspiegeling van het jongste vat dat wordt gebruikt, maar kan ook selecties uit verschillende leeftijdscategorieën of vattypen bevatten om het gewenste resultaat te bereiken. Deze releases creëren vaak grote hoeveelheden met hun vatsterkte teruggebracht tot ergens tussen 40-46% ABV. Er kan enige onduidelijkheid ontstaan doordat sommige van deze bottelingen in de distilleerderij afkomstig kunnen zijn van de gemengde mix die een laatste rijping krijgt in één vat, wat de indruk wekt dat de whisky nu een "enkel vat" is. Dit is niet het geval! Single cask Een Single Cask (enkel vat) whisky is precies dat - een whisky die uit slechts één vat komt en niet vermengd is met een andere spirit. Omdat de inhoud van slechts één vat komt kan de opbrengst afhangen van de grote van het vat. Single Cask releases worden bijna altijd gebotteld op vatsterkte en worden niet chill filtered. Dus ongefilterd en in zijn puurste en zuiverste vorm. Alle flessen zijn individueel genummerd, en labels registreren de specifieke vatdetails, samen met de vatsterkte, die aanzienlijk hoger is dan die van een gemengde en gereduceerde whisky. Vaten worden oorspronkelijk gevuld met ongeveer 63,5% ABV, omdat algemeen wordt aangenomen dat dit de ideale sterkte is voor de whisky om interactie met het vat te hebben. Hoe langer de whisky is gerijpt, hoe groter de interactie. Naarmate de jaren verstrijken, zal de kracht afnemen naarmate het vat wat van zijn inhoud verliest aan het hout en tot verdamping een percentage dat de industrie liefdevol verwijst naar het "deel der engelen". Hout is poreus en neemt whisky op die dan weer verdampt, hierdoor daalt het alcohol percentage gedurende de lagering. Het enigma - Wat maakt een goede single-vat-whisky? In werkelijkheid is het de wens om deze vraag te beantwoorden die de toenemende interesse en vraag in het bottelen van losse vaten aandrijft. Je kunt een regio, een distilleerderij en zelfs een bepaald jaar selecteren, maar vanwege de bijna oneindige combinatie van factoren, van de originele ingrediënten en het gebruikte water, het unieke karakter van het hout en de kruiden van het vat, tot de locatie in het magazijn en het weer, je kunt nooit echt weten hoe de whisky zal smaken. Het resultaat is dat, als je een Single Cask whisky drinkt, je weet dat je een echt unieke spirit ervaart die een leven lang in wording is geweest. Wanneer je een fles koopt uit een vat, koop je niet alleen de vloeistof die de fles bevat, maar het resultaat van al die verschillende factoren die samenkomen om iets unieks te maken - een whisky die echt onnavolgbaar is.