Cognac de Luze - Est. 1822
Het is interessant om getuige te zijn van zo'n internationale geschiedenis in een cognachuis. Natuurlijk, veel van de grote cognacspelers hebben een enorme internationale bekendheid ontwikkeld en verspreiden zich op grote schaal over de hele wereld.
Maar De Luze is in feite ontstaan door een internationale opzet direct vanaf het begin, wat nogal ongewoon was voor een Frans bedrijf in de 19e eeuw. In 1817 vertrokken de twee broers Alfred en Louis-Philippe De Luze naar New York om zakenrelaties op te bouwen in Amerika. Na het opzetten van de winkel realiseerden ze zich dat het productiever zou zijn als een van hen daadwerkelijk in de cognacregio gevestigd zou zijn om een sterk export/importbedrijf op te bouwen. Dus keerde Alfred terug naar Bordeaux en richtte samen met zijn zonen het cognachuis De Luze & Fils op, een bedrijf dat handelt in Bordeaux-wijn en cognac en dat via het agentschap van zijn broer in New York distribueert. Dit deden ze 40 jaar lang, waarbij ze ook binnen Europa een sterk netwerk opbouwden.
In 1862 bloeide het bedrijf op en Alfred en zijn familie kochten het Chateau Paveil, gelegen in het beste Bordeaux-wijngebied van Margaux. Ze kochten ook het Domaine de Chaine, gelegen in het belangrijkste teeltgebied van Cognac, de Grande Champagne. Het was de filosofie van De Luze om zich alleen te richten op de beste kwaliteitsproducten om zo de beste cognac en wijn te creëren.
De Luze is in 2006 overgenomen door de Boinaud familie van Angeac Champagne. De wijnbouwers die een landgoed van 410 hectare wijnstokken uit de Grande Champagne exploiteren, eigenaar zijn van de grootste particuliere distilleerderij van Cognac, 41 potstilleerketels en hun geschiedenis terugvoeren tot 1640 in Le Bois d'Angeac (vandaar hun familienaam Boinaud, of Bois-naud, man van het bos), de Boinaud Familie is een van de oudste en meest gerespecteerde Cognac producerende families.
De Luze heeft een zeer bijzondere filosofie, die gelooft in hoge en zuivere kwaliteit. Het cognachuis distilleert alleen de ongefilterde wijnen om de dikke textuur te krijgen, en ze hebben een hoger percentage Grande Champagne in hun Fine Champagne blends, om een "3D-smaakprofiel" te geven (bloemen, fruit en specerijen). Ze weigeren karamel toe te voegen om de natuurlijke smaak, textuur en kleur van het geheel te garanderen.