Culinaire ontdekking met whisky ...
Whisky en foodpairing
Het doel is niet alleen om dingen te zoeken die goed samen gaan, het doel is om een goede match te vinden waarbij het eten iets nieuws toevoegt aan de whisky, of de whisky een nieuwe smaaksensatie brengt bij het gerecht. Met andere woorden, we willen gastronomische synergie, waarbij één en één drie is.
Iets zeer kruidig, bitter of volgeladen met knoflook moet worden vermeden omdat het een deel van de smaken in de whisky teniet zal doen. Deze smaken kunnen blijven hangen aan de tong en verminderen uw vermogen om de subtiliteiten te waarderen in de nog te proeven smaken.
Eten gekookt met vet, gaat over het algemeen heel goed met drank, met inbegrip van whisky. Of het nu de boter of een vet stuk vlees is, het vet zal van uw mond beschermen, en wanneer u een slokje whisky neemt, zullen al die mooie smaken die opgelost in dat vet, snel worden vrijgegeven in uw mond.
Probeer niet dezelfde smaken te matchen. Intuïtief lijkt een rokerige whisky misschien goed met een gerookte zalm, maar de rokerige whisky zal de delicate rokerigheid van de zalm teniet doen. Probeer een gerecht te vinden die een smaaktoon in de whisky complementeert. Zo zal bijvoorbeeld een whisky met in de smaak een vleugje van de appel zeer goed gaan met varkensvlees of aardbeien, maar niet met appels zelf.
Probeer gerust lichte – en zware gerechten te matchen met lichte- en sterke whisky’s. Net als bij wijn, zal een lichtere en meer delicate bourbon vat whisky goed werken met een lichtere gerecht, zoals verse vis, sashimi of andere zeevruchten, terwijl een zwaardere sherry cask whisky goed werkt met een zwaarder gekruide gerecht zoals gesmoorde lamsschenkel of gebraden rundvlees. Deze keuzes zorgen ervoor dat de een de ander niet overschaduwd, maar juist aanvult….
Veel kruiden en specerijen geven hun smaken vrij in olie, dus een beetje van chili in een schotel met wat olijfolie zal oplossen in de olie. Eenmaal in de mond zal een slokje whisky deze smaak weer vrijgeven in de mond en leiden tot een explosie van smaak. Vergeet niet dat alcohol de chili zal te versterken, dus wees voorzichtig, u bent gewaarschuwd!
Denk na over zowel het matchen op basis van aroma’s en mond gevoel, als ook de hoofd smaken zoet, zuur, bitter, zout en umami. Onze ervaring van eten en drinken is immers veel meer dan alleen de smaken die we ervaren op onze tong.
Originele bron: www.glenfiddich.com
Heb je nog vragen of tips, mail ons even of kom even naar onze winkel, altijd gezellig.
Mitra drankenspeciaalzaak Hans en Hans Oirschot





