Puni Est. 2010
Na jaren van planning legde bouwer Albrecht Ebensperger in 2010 vrij letterlijk de basis voor de eerste Italiaanse whiskystokerij. Met veel enthousiasme en diepe hartstocht voor het Schotse water des levens, moedigde de Ebensperger-familie PUNI-distilleerderij aan. In het midden van de Alpen, nabij het Ortlergebergte, ligt het distilleerderijgebouw, net buiten het kleine stadje Glurns in de Vinschgau-vallei. De 'Highlands of Italy' zijn een ideale plek voor het maken van een buitengewone whisky. Het verbouwen van graan heeft een lange traditie in de Vinschgau-vallei. Met zijn kenmerkende droge klimaat en lage neerslag is rogge altijd de dominante variëteit geweest. Zelfs in de middeleeuwen was de vallei bekend als een belangrijke regio voor het telen van rogge. De PUNI-distilleerderij gebruikt alleen lokaal gegroeide rogge, die opvallende smaaktonen aan de whisky toevoegt. De distilleerderij ontleent zijn naam aan de nabijgelegen Puni-rivier, die door de Vinschgau-vallei stroomt. Net als bij Schotse distilleerderijen, die vaak ook namen hebben, is PUNI een oude, rauwe naam, diep geworteld in de lokale geschiedenis.
Verfijnen op