Asaka - Est. 1946
Er wordt gezegd dat het het klimaat is dat de spirit maakt. De vijf grootste whiskyproducenten ter wereld zijn Ierland, Schotland, Amerika, Canada en ook Japan. De ingrediënten die whisky produceren en in het vat verfijnen zijn tarwe uit de aarde, koel, helder water en een klimaat met grote temperatuurverschillen.
Asaka-vlakte, prefectuur Fukushima. Dit land, waar het Asaka-kanaal doorheen stroomt, is de thuisbasis van de Asaka-distilleerderij, maker van de enige lokale whisky in de Tohoku-regio. Het werd opgericht in 1946 toen de Yamazakura Shuzo een whiskylicentie verkreeg. De geschiedenis van de sakebrouwerij gaat meer dan 300 jaar terug tot de oprichting in 1710 aan de zuidelijke oever van het Inawashiro-meer.
In 1765 verhuisde het naar Koriyama en ging door met het produceren van zijn beroemde sake, badend in de wind die over de berg Bandai waaide. Maar het tekort aan rijst na de oorlog zorgde ervoor dat de brouwerij moeilijke tijden doormaakte. Dit was het moment waarop het zich richtte op het maken van whisky, dat aan populariteit won door de toevloed van de westerse cultuur.