0

 

      Gratis verzonden vanaf 150,- voor NL

 

 

      Shipping to almost all the EU country's

Gratis verzonden vanaf 150,- voor Nederland

 

Wij zijn elke zondag* geopend van 12-17 uur.
*Behalve feestdagen

 



NIX - geen 18 geen alcohol

Wacht even tot de pagina is geladen / please wait while the webpage is loading!

Morgadio da Calcada - Est. 1749

De Douro vallei is misschien wel het allermooiste wijngebied op aarde. Niet voor niets is deze regio opgenomen in de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Zeer steile wanden met daarop terrassen waar de druiven in de zon bakken, met diep daaronder de glinsterende rivier.

Morgadio da Calcada ligt in het slechts 300 zielen tellende dorpje Provezende. In het plaatsje staan 13 prachtige, monumentale gebouwen daterend uit de 16e tot 18e eeuw, Casa da Calcada is er één van. Gebouwd aan het einde van de 17e eeuw in opdracht van de invloedrijke rechter, Jerónimo da Cunha Pimentel en recent aangekocht door Dirk van der Niepoort, één van de wonderkinderen uit de Portwereld.

Dirk brengt niet alleen Port uit onder zijn eigen naam, maar maakt ook port voor het kleine Label Morgadio. Zijn de Ports van Dirk zijn label al herkenbaar door hun slanke stijl, dan is Morgadio de slankste (eleganste) stijl, dat bleek ook tijdens een door ons gehouden selectie proeverij. Vier Ports van Morgadio werden (blind) tussen gerenommeerde soortgenoten gezet en eindigden allemaal op de eerste plaats in hun categorie!

Traditioneel met handen & voeten.

Waar menig Port producent kiest voor ultramoderne, industriële productie methoden, kiest Dirk er juist voor om zo dicht mogelijk bij de traditie te blijven. Het fruit wordt met de hand geplukt en wordt vervolgens in grote granieten bakken (Lagares ) gestort. Daar nemen de voeten van de ‘treders’ het werk over. De zachte voetzolen pletten wel de druiven, maar de pitjes blijven ongeschonden. Dit suikerrijke mengsel gaat gisten en tot er een laag alcohol percentage ontstaat. Vervolgens voegt men zuivere wijnalcohol toe waardoor de gisting direct stopt. Port is geboren, weelderig zoet, krachtig van kleur en vol natuurlijke extractstoffen. Direct na deze ‘mutage’ gaat de jonge wijn naar de vatenkelder voor de rijping.
Ze zijn de enige protproducent die alle portwijn nog laart ouderen in houten vaten, die soms wel 100jaar oud zijn. Doordat alle wijnen lageren in houten vaten, die door hun leeftijd dan wel dicht zitten is het nooit zo dicht (reductief) als metalen vaten. Hierdoor is de wijn bij openen niet zo onder de indruk van de zuurstof waarmee de wijn in aanraking komt. De wijn hoeft dan ook zeker niet dezelfde dag op.
Verfijnen op
 

Filters

Filters